DLACZEGO WŁAŚNIE SLOW FOOD

DLACZEGO WŁAŚNIE SLOW FOOD

3 WAŻNE SŁOWA

Czytając definicje ruchu Slow Food, nasuwają mi się od razu 3 słowa:
• Lokalnie – kupowanie żywności, która nie spędziła wielu długich godzin w transporcie. W najlepszym wypadku to pójście po jedzenie do własnego ogrodu!
• Wolno – przeciwieństwo wszechobecnych restauracji typu Fast Food, to celebrowanie posiłków, najlepiej w gronie najbliższych. Według mnie to także wkładanie „serca” w przygotowywanie posiłków.
• Różnorodnie – wykorzystywanie w kuchni najróżniejszych warzyw, owoców, kasz i innych grup produktów żywnościowych dostępnych w naszym rejonie.

O DOBRYM JEDZENIU
Jednym z moich ostatnich wyborów czytelniczych była książka „O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu”. Agaty Michalak. Wprowadziła ona duże zamieszanie w postrzeganiu mojego najbliższego otoczenia pod kątem żywieniowym. Mimo iż od przeczytania jej minęło kilka miesięcy, nadal jestem pod ogromnym jej wrażeniem. Przyznam się szczerze, że nie zawsze mi się to udaje, ale bardzo chciałabym, aby moim najbliższym, moim pacjentom, a także Wam moim czytelnikom uświadomić, że nie zawsze ważna jest ilość, bo w przypadku jedzenia bardzo ważna jest JAKOŚĆ.

DOBRA ATMOSFERA

A ja tak naprawdę lubię dbać o jakość jedzenia. W dzisiejszych czasach to trudne i nie zawsze się udaje. Wiem jednak, że to inwestycja w przyszłość (całej mojej rodziny), a także przyjemność, że mogę ze spokojnym sumieniem cieszyć się posiłkiem z najbliższymi.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *