Jaglanka z antonówką i imbirem

Jaglanka z antonówką i imbirem

Jakbym miała podać w tym momencie, jaki jest ulubiony smak mojej córki, to zdecydowanie wygrywa kwaśny. Jej uwielbienie do czerwonych porzeczek prosto z krzaka zadziwiało mnie przez większość wakacji. A teraz priorytetem są antonówki. Jabłka, które wcześniej nie miały racji bytu w naszym domu. Jaglanka pojawia się u nas często jako śniadanie, chociaż spisałaby się także jako podwieczorek albo kolacja. W dzisiejszym wydaniu kasza jaglana pojawia się także w towarzystwie imbiru. Maja jest bardzo otwarta na nowe smaki, szczególnie nowe przyprawy, a imbir przyjęła z wielką chęcią (ku mojej wielkiej radości).

Czas przygotowania: 20 min (15 min gotowanie kaszy + 5 minut przygotowanie potrawy)

Składniki na 1 porcję
• Ugotowana kasza jaglana – 3 łyżki
• Woda – ½ szklanki
• Jabłko antonówka – 1 sztuka
• Imbir – 1 mała łyżeczka startego świeżego imbiru
• Masło – ½ łyżeczki (może być też dobrej jakości olej, np. z pestek dyni).

Przygotowanie
Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na małą patelnię wlej wodę i doprowadź do wrzenia, dodaj masło. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone jabłko. Duś przez chwilę. Dodaj starty na tarce o najmniejszych oczkach imbir. Duś do uzyskania konsystencji musu z drobnymi kawałkami jabłek. Dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *