Korzenne ciasteczka figowe

Korzenne ciasteczka figowe

Długo szukałam przepisu na świąteczne ciastka dla mojej córki. Warunek był w zasadzie 1 – brak dodatku cukru. Aż w końcu postanowiłam sama coś wymyślić. I w ten sposób powstały te ciasteczka. Polecam je Wam nie tylko na Święta. Są dobre na każdą okazję – szczególnie dla osób, które starają się ograniczać cukier w codziennej diecie.

Czas przygotowania: 60 min (10 min przygotowanie + 30 min schładzanie + 20 min pieczenie)

Składniki:
• Mąka orkiszowa – 3 szklanki
• Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

• Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
• Mieszanka przypraw: imbir, kardamon, cynamon – każdej przyprawy dużą szczyptę

• Masło – 100g
• Jajko kurze „0” – 1 sztuka
• Słodzidło – garść fig i garść daktyli, wcześniej gotowanych przez 15 minut oraz 1 banan – wszystko zmiksowane na gładką masę.

Przygotowanie

Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto (podobnie jak na kruche). Następnie schładzamy je w lodówce przez 30 minut. Rozwałkowujemy i wkrawamy ciastka. Pieczemy 15-20 minut w 180 st. C.



4 thoughts on “Korzenne ciasteczka figowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *