Muffiny warzywne z mąki bezglutenowej

Muffiny warzywne z mąki bezglutenowej

Pietruszka, zarówno natka jak i korzeń, to zdecydowanie pięta achillesowa Mai. Nareszcie znalazłam sposób jak przemycić korzeń pietruszki. Te babeczki to naprawdę bardzo fajny pomysł dla dzieci żywionych metodą BLW. Gdyby dodać sól i inne przyprawy to także fajna przekąska dla dorosłych. Muffiny nie zawsze muszą być słodkie!

Czas przygotowania: 10 min + czas pieczenia ok. 30 min

Składniki:

  • Marchew – 2 średnie sztuki
  • Pietruszka – 1 średnia sztuka
  • Koperek – garść
  • Mąka gryczana lub kukurydziana – 5 łyżek
  • Woda – odrobina, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
  • Kurkuma – szczypta
  • Jajo kurze „0” – 1 sztuka
  • Olej z pestek winogron – 1 łyżka

Przygotowanie
Marchew i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Koperek drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko w dużej misce. Następnie dodaj mąkę, jajo, kurkumę, odrobinę oleju oraz tyle wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Całość przełóż do papilotek i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *