Pieczone placki z komosą ryżową, botwinką i cukinią

Pieczone placki z komosą ryżową, botwinką i cukinią

 

Rozszerzanie diet mojej córki postanowiłam oprzeć o zasady BLW, nieco w zmodyfikowanej wersji. Zmodyfikowanej dlatego, że Maja lubi od czasu do czasu zjeść kaszę z podawanej przeze mnie łyżeczki. Jednak przez większość naszej kilkumiesięcznej przygody z jedzeniem zdecydowanie woli dostać jedzenie do ręki. Stąd moje gotowanie dla niej wymaga dużej elastyczności i kreatywności.
Placki – to zdecydowanie potrawa, która u nas w domu gości bardzo często – zaraz za warzywami i owocami.
Lubię wykorzystywać to, co najbardziej sezonowe dlatego mam dziś dla Was przepis na placki z dodatkiem liści botwinki oraz cukinii. Bardzo proste w przygotowaniu i łatwe do utrzymania w małej rączce dziecka.

Czas przygotowania: 5 min + czas pieczenia ok. 20 min

Składniki na 6-8 placuszków:

  • Ugotowana komosa ryżowa biała – 3 łyżki
  • Jajo kurze „0” – 1 sztuka
  • Mąka gryczana – 1 czubata łyżka (może być też np. mąka jaglana, orkiszowa)
  • Cukinia – ½ małej sztuki
  • Liście botwiny – 3 sztuki
  • Pieprz czarny – szczypta
  • Świeża bazylia – kilka listków

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Botwinę dokładnie opłucz i drobno posiekaj. Warzywa przełóż do miseczki. Dodaj ugotowaną komosę, jajo, mąkę, pieprz oraz posiekaną bazylię. Całość wymieszaj. Nakładaj łyżką na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut.

Dodatkowe wskazówki
Jeśli Wy również macie ochotę zjeść z dzieckiem takie placki to po wyłożeniu części porcji na blachę resztę dopraw wg własnego upodobania np. solą lub papryczką chilli.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *