Korzenne ciasteczka figowe

Długo szukałam przepisu na świąteczne ciastka dla mojej córki. Warunek był w zasadzie 1 – brak dodatku cukru. Aż w końcu postanowiłam sama coś wymyślić. I w ten sposób powstały te ciasteczka. Polecam je Wam nie tylko na Święta. Są dobre na każdą okazję – szczególnie dla osób, które starają się ograniczać cukier w codziennej diecie.
Czas przygotowania: 60 min (10 min przygotowanie + 30 min schładzanie + 20 min pieczenie)
Składniki:
• Mąka orkiszowa – 3 szklanki
• Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
• Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
• Mieszanka przypraw: imbir, kardamon, cynamon – każdej przyprawy dużą szczyptę
• Masło – 100g
• Jajko kurze „0” – 1 sztuka
• Słodzidło – garść fig i garść daktyli, wcześniej gotowanych przez 15 minut oraz 1 banan – wszystko zmiksowane na gładką masę.
Przygotowanie
Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto (podobnie jak na kruche). Następnie schładzamy je w lodówce przez 30 minut. Rozwałkowujemy i wkrawamy ciastka. Pieczemy 15-20 minut w 180 st. C.
Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam 🙂
Dziękuje bardzo!
Poproszę trochę czasu do mojej doby, żebym mogła podziałać w kuchni 😀
No właśnie! Gdyby dobę można było nieco „rozciągnąć”… 🙂