Muffiny warzywne z mąki bezglutenowej

Pietruszka, zarówno natka jak i korzeń, to zdecydowanie pięta achillesowa Mai. Nareszcie znalazłam sposób jak przemycić korzeń pietruszki. Te babeczki to naprawdę bardzo fajny pomysł dla dzieci żywionych metodą BLW. Gdyby dodać sól i inne przyprawy to także fajna przekąska dla dorosłych. Muffiny nie zawsze muszą być słodkie!
Czas przygotowania: 10 min + czas pieczenia ok. 30 min
Składniki:
- Marchew – 2 średnie sztuki
- Pietruszka – 1 średnia sztuka
- Koperek – garść
- Mąka gryczana lub kukurydziana – 5 łyżek
- Woda – odrobina, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
- Kurkuma – szczypta
- Jajo kurze „0” – 1 sztuka
- Olej z pestek winogron – 1 łyżka
Przygotowanie
Marchew i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Koperek drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko w dużej misce. Następnie dodaj mąkę, jajo, kurkumę, odrobinę oleju oraz tyle wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Całość przełóż do papilotek i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.