Orkiszowe pierogi z pastą z bobu

Orkiszowe pierogi z pastą z bobu

Uwielbiam pierogi! Moja córka również 🙂

Zawsze jednak staram się przygotować je w zdrowszej wersji, najlepiej przemycając jak najwięcej warzyw. Pasta z bobu, którą przygotowałam do tego przepisu, jest genialna. Nadaje się także do kanapek.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Składniki:

  • Mąką orkiszowa – 1 szklanka
  • Gorąca woda – ok. 1/3 szklanki (ciasto powinno być dobrze wyrobione)
  • Ugotowany i obrany bób – 2 garście
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Prażony słonecznik – 2 łyżki
  • Posiekany koperek – garść
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta

Przygotowanie
Z mąki i gorącej wody przygotowujemy ciasto na pierogi. Następnie je rozwałkowujemy i wykrawamy koła z ciasta. Do pojemnika wkładamy bób, oliwę, koperek, prażony słonecznik i przyprawy a następnie dokładnie blenderujemy całość na gładką pastę. Gotową pastę nakładamy jako farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy przez ok 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *