Orkiszowe pierogi z pastą z bobu

Uwielbiam pierogi! Moja córka również 🙂
Zawsze jednak staram się przygotować je w zdrowszej wersji, najlepiej przemycając jak najwięcej warzyw. Pasta z bobu, którą przygotowałam do tego przepisu, jest genialna. Nadaje się także do kanapek.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Składniki:
- Mąką orkiszowa – 1 szklanka
- Gorąca woda – ok. 1/3 szklanki (ciasto powinno być dobrze wyrobione)
- Ugotowany i obrany bób – 2 garście
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Prażony słonecznik – 2 łyżki
- Posiekany koperek – garść
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
Przygotowanie
Z mąki i gorącej wody przygotowujemy ciasto na pierogi. Następnie je rozwałkowujemy i wykrawamy koła z ciasta. Do pojemnika wkładamy bób, oliwę, koperek, prażony słonecznik i przyprawy a następnie dokładnie blenderujemy całość na gładką pastę. Gotową pastę nakładamy jako farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy przez ok 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.